24. veebr 2013

Tulekolle


Nami-namis on jälle tordivõistlus "Tort isamaale 2013.  
Meil oli kodus üks purk realiseerimist vajavat  keedetud kondenspiima. Nami-namist retsepte otsides leidsin Sipelgapesatordi.  Võtsin plaaniks seda koos lastega EW95 puhul teha. Nagu ka ühel eelneval aastal, tuli ka seekord vesiaeroobika trennis rahvusliku muusika saatel end liigutades Mõte - teha tordist üks jaanituli või kodukolle (kui kodusoojuse sümbol). Flambeerimine ei andnud soovitud tulemust. Loobusin enda lõkke-ideest. Hommikul keetsin koogi kõrvale astelpajupüreed ning leidsin, et oranž tulekujutis taldrikul serveerituna oleks sobilik küll.
Niisiis maiustas meie pere Eesti Vabariik 95 puhul tordiga "Tulekolle."

Retsept:
Tainas:
8 dl nisujahu
200 g võid
100 g suhkrut
100 g hapukoort
0,5 tl söögisoodat
1 sl äädikat
Kreem:
400 g (ehk purk) keedetud kondenspiima

150 g võid


Mõõda kaussi jahu, lisa sulavõi, suhkur, hapukoor, sooda ja äädika segu. Sega ühtlaseks tainaks ja pane 1-2 tunniks külmkappi. Aja külm tainas läbi hakkmasina otse ahjuplaadile ja küpseta neid 200-kraadi juures ~10 minutit (kuni ribad on küpsiselised)
Kreemi valmistamiseks sulata või, lisa purgitäis keedetud kondenspiima ning vispelda ühtlaseks massiks, vajadusel samal ajal kuumutades.
Kalla küpsetatud ribakesed kondenspiima-võisegu sisse. Sega läbi ning kuhja taldrikule nagu sipelgapesa. Vajuta kätega mass tihkemaks (siis saab pärast lõigata). Lase hanguda.


Astelpajupüree tegemiseks pane sügavkülmutatud astelpajumarjad suhkru ja tilga veega kastrulisse, aja keema ning kui marjad on sulanud, püreesta nuimikseriga. Kurna läbi sõela kaussi. Vala saadud mahl kastrulisse tagasi ning lisa mahlaga segatud tärklis ja kuumuta vispliga segades paksenemiseni.


Jaanipäevaootuses head vabariigi aastapäeva soovides!



1 kommentaar:

Pille ütles ...

Nii vahva idee ja lapsed olid kindlasti koogist sillas :)