8. dets 2010

Olgu kiidetud mitmekülgne kõrvitsapüree!

l

Panin õhtul kõrvitsapüreega tehtud pärmitaigna külmkappi kerkima, hommikul sõime juustu-küüslaugu rulle (mõnus vaheldus "tavalistele" ja hea viis küüslaugu sissesöö(t)miseks) ning kaneelirulle, millest olin juba tükk aega unistanud...
Kõrvale jõime Vürtsikat kõrvitsa piimakohvi (Kulbikeerutaja blogist, retsept kopeeritud allapoole). Seda ülimõnusat jooki olen paaril korral veel teinud, mu emale meeldis ka :) Proovisin teha ka chai-seguga.. kah hea! Aga siis ei tohi jälle väga jahtuda lasta!

Vürtsikas kõrvitsa latte
2 kruusi piima ehk 0,5 l
2 spl kõrvitsapüreed
2 spl suhkrut
2 spl vaniljeekstrakti (ise jätsin selle ära)
1/2 tl vürtsi - kaneel+nelk+kardemon
1-2 portsjonit espressot või 1/2 kruusi kanget kohvi

Kuumuta potis piim, kõrvitsapüree ja suhkur keskmisel kuumusel, sega ning võta tulelt kui hakkab juba aurama. Lisa vanilje ja vürtsid ning vala blenderisse ning pane 15 sekundiks tööle kuni segu on mõnusalt vahus. Mina kasutasin nuimikserit, töötas ka hästi! Vala jook kruusi või klaasi ja lisa espresso.

Kõrvitsapüreed olen sügavkülma teinud hulgim. Kui polnud sulanud püreed, siis lõikasin noaga külmunud püreed ja kasutasin seda.

Kõrvitsapüreega pärmitaigen
Tegin nagu tavalist pärmitaigent, vedeliku asemel kasutasin sama koguse püreed

1 pk kuivpärmi
2,5 dl külma kõrvitsapüreed
2 tl soola
4 spl suhkrut
törts toiduõli (2-4 spl)
500 g jahu (või rohkem)

Sega jahu, suhkur, sool, kuivpärm. Lisa kõrvitsapüree ja õli. Sõtku kuni taigen on kausi küljest lahti ja elastne (vajutad sõrmega taignapalli sisse, siis see auk tõuseb kohe täis). Vajadusel lisa jahu. Kasutan taigna tegemiseks mikserit ja taignakonksu :)

Pane taigen natuke jahusese põhjaga kaussi, kata kaanega (toidukilega) ja jäta ööseks kerkima.
Võib teha ka sooja kõrvitsapüreega, siis saab ~tunni pärast küpsetama hakata. Kergitada siis ikka soojas kohas!

Taigen kerkis tavalisest pärmitaignast tunduvalt vähem. Ahjus kerkisid samamoodi :)
Küpsetasin 180-kraadi juures.

Küüslaugu-juustu saiakeste vahele läks riivitud juust ja vist 7 küünt küüslauku (tükeldatult). Kaneelisaiakeste vahele või, kaneel, suhkur. Poolest kogusest taignast said siis juustusaiad, poolest juustusaiad.


Viimases (dets 2010) Oma Maitses olid vahvad kaneelisüdamed tehtud.. aga minul need ebaõnnestusid... kahju oli, sest suhkur ei karamellistunud nii nagu rullidel tavaliselt. Jätsin otsad kinni vajutamata või miskit... aga tore idee igatahes :) Ehk järgmine kord katsetan mõne üksiku saiakesega...

Lisan siia siis ka õpetuse nimetatud ajakirjast:
Südamekujulised kaneelisaiad
12 tk

20 g pärmi
100 ml sooja vett
400 g jahu
50 g suhkrut
1 muna
5g soola
40g võid
puiste:
50 g võid
60 g suhkrut
3 sl kaneeli
80 g jõhvikaid

1. lahusta pärm soojas vees. Pane kaussi jahu, suhkur, lahtilöödud muna, sool ja pärmilahus. Viimasena lisa pehme või.
sõtku taigent kuni ei jää enam käte külge. Pane 20 minutiks sooja kerkima
2. kerkinud taigen rulli kandiliseks, määri ühtlaselt pehme võiga. Raputa peale suhkrut, kaneeli, jõhvikaid.
keera taigen rulli ja lõika 2 cm paksusteks tükkideks.
3. südamekujulise saia saamiseks tee tükile sisselõige peaaegu kogu rulli ulatuses, vaid ühest otsast jäta rull 1 cm ulatuses kokku. Vajuta rullist tiivad küpsetusplaadile lauali ja venita südame serv lahtilõikamata osast teravaks. Lase saiadel veerand tundi kerkida, määri siis munakollasega ja pista 200-kraadisesse ahju. Küpseta 15-20 minutit.

3 kommentaari:

oks ütles ...

Ilusad on nad mu meelest ikka:)
Ega sa pole seda Oma Maitse kaneelisüdamete õpetust kuskil netis kohanud? Pole endal ajakirja, huvi aga suur:)

Silja ütles ...

vabandan,et alles nüüd raegeerin. Loodan,et jõudsid vastuse ikka ära oodata.. Kirjutasin postitusele lisaks Oma Maitse õpetuse. Anna teada kuidas välja tulid!

Anonüümne ütles ...

Oioi, kui hää see latte on!
Mul jäi kõrvitsapüreed küpsistest üle, leidsin Su retsepti ja ei kahetse, et tegin.
Naudin juba teist klaasi latted.
Tervitab
Dee