18. dets 2010

Maiustamist jõuluajal...



Juba mõni aasta oleme emapoolsete sugulastega kohtunud pikkujoulude pidamiseks... Nii nad hakkasid seda üritust kustuma... Ma ei tea üldse, miks selline nimetus... aga see polegi tähtis. Jube mõnus on seda õhtut oodata... Eriti sel aastal, sest pisikesi päkapikke pole ühelgi aastal nii palju olnud! Ootamine tasub ära :)

Mina võtsin lauale mädarõigast (tädi imehea süldi peale), mida sügisel silmad vees tegime.. sellest postitust polegi vist olnud.... Ja jõululeiva... millest pilti ei jõudnudki teha.. Sellel aastal jäi kokkulepe, et maiustamiseks mingit rammusat kooki ei tee... Tegime emaga kookosepalle mandlisüdamega. Katsetasin ka vürtsikate mandlitega - Oma Maitses (dets2010) oli ahvatlemas imelihtne retsept.

Valge šokolaadi-kookose trühvel- noh, nagu Raffaello.... :)
(retsept TEKO koolitustelt, tegime väikeste muudatustega, retsept allpool)
sain ~50 kommi.
250 g röstitud kookoshelbeid + veel kommide veeretamiseks
100 g võid
400 g valget šokolaadi
75 g tuhksuhkrut
~100 g röstitud (kooritud) mandleid

Vahusta toasoe või. Kui on juba valge, lisada tuhksuhkur ja vahustada edasi.
Lisada röstitud kookoshelbed.
Vesivannil sulatada šokolaad ja lisada võisegule.

Lase massil külmkapis väheke hanguda (et oleks mugav komme vormida).
Kaalu sobivas suuruses tükid (tegin ~12g), vajuta sisse röstitud mandel ja vormi palliks. Veereta röstitud kookoshelvestes.
Säilita külmkapis, enne serveerimist võta toasoojusele pehmenema! Või maiusta kohe :)

Oleks võinud proovida mandlite koorimist, oleks ilusam olnud... Aga Oleks ja Poleks on pahad vennad....

Vürtsikate mandlite retsept selline (Tuuli Mathisen):
400 g mandleid
1 munavalge
2 dl (pruuni) suhkrut
1-2 tl piparkoogimaitseainet
1-2 tl kaneeli
0,5 tl soola

Sega suhkur ülejäänud maitseainetega.
Lisa lahtiklopitud munavalge ja sega ühtlaseks (kui tuleb liiga paks mass, lisa vett.)
Sega mandlid maitseainemassiga nii, et nad oleksid ühtlaselt kaetud.
Laota mandlid ühekorde kihina ahjuplaadile, küpseta 175-kraadises ahjus 15-20 minutit. Iga viie minuti tagant segades.
Kui ahjust välja võtta, on mandlid veidi nätsked, kuivades muutubv kate krõbedaks.

Ma oleks natuke rohkem vürtsi isegi pannud... Aga mõnusad tõesti!

Nami-namis rohkelt põnevaid ideid, mida äkki järgmisel aastal katsetaks... Seal link ka pikkujoulude seletusele :p

Kommentaare ei ole: