21. dets 2010

Jõuluajal ikka piparkookidest...

Nii salaja kui ka poolsalaja kadus taigen ka küpsetamata

Sugulane Triin jagas minuga enda selleaastast piparkoogiretsepti. Pärin EMT mingist kliendilehest. Mulle meeldisid need piparkoogid, sest olid krõmpsud. Mitte muredad ega pehmed. Vaid krõmpsud. Õnneks oli ka taigen väga mõnusasti vormitav. Ja õhukeseks rullitud taignast piparkoogid oluliselt ei kerkinud. Niiet krõmpsude küpsiste saak oli suurem kui teiste seni proovitud taignatega. Praegu jään püsima selle retsepti juurde. Vist. Kuigi tumedamaid tahaks teinekord? Ja selle eluohtliku siirupi keetmise tahaks läbi teha :) Ehk järgmisel aastal :)
Asendasin retseptis ette nähtud mee tumeda siirupiga ja tegevuskäiku endale meelepärasemaks.
Panen kogused ka kirja nii nagu ise mõõtsin (origin.retseptis kasutusel klaasid-peod-pakid.. aga need ju kõigil erinevad). Tegin taigent köögiabilisega.

Vaja läks:
2,5dl suhkrut
2 dl tumedat suhkrusiirupit
1 pk (15g ?) piparkoogimaitseainet+ 1 tl jahvatatud ingverit
130 g võid
1/4 tl soodat
1 muna
2 dl hapukoort
600 g jahu (ja lisaks juurde)
Pane kastrulisse või ja suhkur, lase neil koos sulada.
Lisa siirup ja maitseained, kuumuta keemiseni. Jahuta.
Lisa mikseri all kloppides hapukoor ja muna. Seejärel taignakonkusuga segades soodaga segatud jahu.
Pane väikeste pätsidena (tegin 3 pätsikest) toidukilesse tahenema-maitsestuma.

Rullida õhukeseks, vormida, küpsetada 180-kraadises ahjus kuni servad on veidi pruunid. Lase kuumal plaadil natuke jahtuda, siis tõsta restile jahtuma.

2 kommentaari:

Liilia ütles ...

no need väiksed abilised on alati valmis küpsetamisvaeva vähendama :D

Silja ütles ...

just, just!