11. jaan 2010

Pasteedisiil ja ahjupasteet



Kui me kodus esimese pasteeditegemise ette võtsime, siis sattusin kahe toreda pasteedisiili pildi peale. Ulale meeldis ka pasteedisiil väga. Mitu õhtut pidime seda uuesti internetist vaatama. No ja kuidas siis teisiti, kui ka sünnipäevalauale pasteedisiil. Kuna siilid praegu magavad, tuli ka meie siil tuduv.

Okaste tegemine oli paras pähkel... Vahustasin või, lootuses, et see on siis pehmem... Ja saan läbi küpsetuspaberist tehtud torbiku pritsida... Ei saanud. Siis kraapisin või kilekotti, et selle nurgast läbi pritsida. Aga või hakkas hoopis valesti kohast läbi tulema. Kondiitripristi ma ei raatsinud kasutusele võtta, sest siis oleks osa võist jäänud kasutamata... Aga eks siis oleks saanud ka kohe hea tulemuse.

Siili vormisin "vaba käega" otse taldrikule. Meie magav siil sai endale okkad siis sel viisil, et määrisin paksu kihi võid siilile selga ning kahvliga tegin täkked. Silmad ja nina sain kilekoti abil!
Pasteet tuli kanamaksast, sest veisemaksa ei saanud.. No ja ehk hea oligi... Kanamaksaga pasteedi tegemine oligi veel proovimata. Retsept ikka namist.

Siiani oleme teinud veisemaksast pasteeti (ei mäleta kahjuks millise retsepti järgi... Aga ilmselt Sille.), ahjupasteeti.. no ja nüüd kanamaksaga. Viimane on kõige lihtsam... Ahjupasteedi tegemine on ses mõttes muretu, et ei pea pliidi ääres seisma... Aga toore maksa hakklihamasinast läbiajamine polnud eriti isuäratav. Milline pasteet mulle kõige rohkem maitses? Ehk viimane... Aga äkki oli tegemist juba väikese vilumusega, et just see :) Häid sõnu laususid teised sööjad iga pasteedi kohta.

Ahjupasteedi retsept S.Masso, O.Relve "Lihatoidud". Igaks juhuks panen siia üles. Äkki kellelgi läheb vaja või ehk mul endalgi...

500 g (veise)maksa. Seamaksa leotada vees või piimas mõni tund.
250 g pekki
1 väike sibul
5-6 kilufileed
50 g võid
2 sl jahu
1 3/4 kl piima
0,5 sl riivsaia
1 muna
1/2 sl soola
peenendatud nelki, pipart, muskaati
250 g pekiviile vormi vooderdamiseks

Puhastatud maks ajada 2-3 korda läbi hakklihamasina koos peki, sibula, kiludega. Või sulatada keedunõus, lisada jahu, kuumutada, lisada vähehaaval kuum piim. Kastet kedetakse 5 min. Nõu tõstetakse tulelt, segatakse juurde läbi hakklihamasina lastud maks, muna ja maitsestatakse. Klopitakse hästi.

Vorm vooderdada õhukeste pekiviiludega. Küpetada 175-kraadises ahjus. Meil küpses umbes tunni. Katsetamiseks sooviatakse raamatus proovida puutikuga. Kui tikk on kuiv, siis on valmis. Minu tikk oli rasvane.. aga pasteedimassi selle külge ei jäänud.

Pasteet jätta vormi jahtuma.

Kommentaare ei ole: