22. aug 2009

Struudlid



Nami-Namis on jälle kooskokkamine. Seekord struudlite-teemaline. Jälle üks asi, mida olen mõtelnud, et võiks ju proovida aga sinna see jäänud on. Hea põhjus end siis kokku võtta.
Tõepoolest midagi keerulist polegi seda teha. Või mul lihtsalt vedas, et hakkama sain kergelt :)Justify Full

Otsisin retsepti välja ja kui hakkasin tegema poenimekirja, vajutas Ula arvuti kinni ja enam tööle ei saanud. Siis otsisin välja Maru raamatust struudliretsepti ja tegin seal antud taigna sisse oma täidise (loomulikult inspireeritud targemate tegemistest).


Kahe päeva jooksul tuli 2 struudlit. Üks magus- õunatäidisega- ja teine soolane- hakkliha, juust, ananass.
Parimalt maitses soojana!!! Kuigi külakostiks jõudsid need jahtununa. Või oli siis juba hangunud ja polnud nii hõrk. Aga maitsev ikka.


Maru struudlitaigen:
4 dl jahu
näpuotsatäis soola
1 dl toasooja vett
3 spl õli
o,5 tl 30%äädikat


täidisteks panin:
õunatäidis
~500 g tükeldatud-kooritud õuna
suhkrut
kaneeli
riivsai
võid pinseldamiseks

soolane täidis
~450g hakkliha
sibul
soola
pipart
konserv tükeldatud ananassi
~150 g riivitud juustu
pune
riivsai
pintseldamiseks võid

Jahu segasin soolaga. Mõõdutopsikus segasin vee, äädika, õli ja lisasin jahule. Sõtkusin elastse taigna ja panin Maru soovituse järgi sooja kausi alla 30 minutiks seisma.

Nüüd on jälle koht, kus ma saan kiita enda soetatud köögividinaid :) Kiidaksin Tupperware küpsetusalus/rullimisalust. Natuke venitasin taigent ka aga selle aluse peal oli väga kerge taigent ka õhukeseks rullida (nii õhukeseks, et sinine alus läbi kumas). Ja alusega sai väga hästi struudli kokku keerata.


Lahtirullitud taignale pinseldasin kihi sulavõid, raputasin peale kihi riivsaia ning siis täidise. Ja keerasin TW alust kasutades struudli kokku.

Õunatäidise jaoks segasin õunad, suhkru ja kaneeli ja lasin natuke aega seista.
Hakklihatäidise jaoks praadisin sibula, hakkliha. Jahtunult maitsestasin soola-pipraga. Taignale või ja riivsaiakihi peale puistasin juustu, siis hakkliha ning seejärel ananassi. Maitsestasin punemega.


Küpsetasin 180-kraadises ahjus 40 minutit. Pintseldasin sulavõiga iga 10 minuti tagant, nagu Maru soovitas.


Küsimus tekkis, et kuidas ma tean, kas on vamis saanud. Võtsin siis välja kui aeg täis ja pealt kuldne. Ja siis pintseldasin veel korra võiga.


Magusale struudlile raputasin tuhksuhkrut, soolane jäi niisama.


Ma nüüd vahelduseks pärmitaignale ilmselt teengi mõnda aega struudleid....

2 kommentaari:

Ragne ütles ...

vot mina olen ka silma peal hoidnud sellel Maru struudlireteptil. Tema ploomistruudel Maru maitsvas maailmas on nii kutsuv:)

Kardemon ütles ...

jah! ma arvan, et see saab ka tehtud millalgi!