26. mai 2009

Võilillesiirup



Maal polnud midagi kasulikku teha. Õues oli ilus võililleaas... Kõigepealt tuli meelde Paha Polly ja nende "Naerame". Ja siis meenus veel, et olin lugenud võilillemee kohta. Netist guugeldades leidsin ka retsepti. Korjasin ämbrikese võililleõisi, noppisin need lahti. Siis helistas H vanaema Memm sugulasele Aivele, et küsida üle kuidas tehakse. Sugulaseks osutus Aive Luigela. Milline õnn! Ja tema andis teistsuguse juhendi kui need, mis internetist sain. Ja siis nii ma tegingi:

vaja läks:
võililleõisi
vett
rabarberit
suhkrut

Võililleõied tuleb noppida lahti, et potti läheks ainult kollane osa. Peale valada niipalju vett, et kataks ära. Ja siis jätta 24 tunniks seisma.
Seismisveega panna pott tulele, lisada rabarberivarsi ning kuumutada läbi.
Siis lasta seista veel paar tundi.
Kurnata, pigistada mass kuivaks.
Panna pott vedelikuga uuesti tulele, lisada suhkrut ning kuumutada kuni segu pakseneb.


Minu kogused ja ajad:
Võililleõie lehti oli umbes 1,5 -2 liitrit
Võililleõie lehed olid leos ~20 tundi. Siis kuumutasin ma massi läbi rabarberivartega (5-6 tk). Lasin keema ja keetsin ~15 min.
Siis mass seisis ~5 tundi. Kurnasin ja panin külmkappi, et õhtul suhkruga keeta.
Suhkrut panin 1 kg. Aive Luigela ütles, et maitse järgi tuleb panna (et kui magus meeldib..).
Keetsin 2 tundi, panin purkidesse.
Minuarust siirupi paksus oli saavutatud esimese veerand tunniga. Aga ma lootsin, et läheb paksemaks. Äkki poleks tohtinud vahepeal liigutada?!?! Aga nimetasin siis purgile selle siirupiks (ka sellist nime sain guugeldades).

Maitse on väga hea! Võilillene mesi! :) Järgmistel aastatel loodan, et tuleb jälle meelde teha. Ja loodan, et õpetus jäi telefonitsi õigesti meelde :p

Võilillede noppimiseks kõige kiirem tehnika oli selline: hoia kinni rohelisest osast ja hakka noppima kollast osa!

Nami-Namis on ka kevadrohelise kooskokkamine heade ideedega!

9 kommentaari:

Tullia ütles ...

Ilus ja kindlasti maitsev. Hakkaks isegi keetma, kui hetkel rohkem aega oleks. Ehk järgmisel aastal . . .

Meelike ütles ...

Nii vahva! Aga kas vee koguse ka saaks teada. Ei märganud nagu jutu sees, aga võib-olla jäi kahe silma vahele.

Kardemon ütles ...

vett panin nii palju, et võililleõie lehed oleks potis kaetud. nad tõusevad küll veega ka üles.. aga kui sõrmega vajutada ja selline soo on ;), siis on parasjagu. vähemalt mina panin selle järgi. (kui numbritega rääkida, siis minu 5 l pott oli poolenisti vee-võilillede-rabarberi segu täis, aga oleneb ikka sellest, kui palju võililli korjatud on).

Tullia ja Meelike, kui teete, siis andke teada kuidas välja tuli! äkki tuleb mingeid nippe tegemise käigus :)

Meelike ütles ...

Deem, elu oli nii hektiline, et ei teadnud, millal mul järgmisel päeval on mõned tunnid võimalik kodus maal olla, (sest eelmisel päeval tuli ju võilillejahil käia). Nüüd mulle tundub, on võililled lihtsalt alatult ära õitsenud ja asi lükkub järgmisse aastasse. No äkki ikka saab veel....
ja tuvastamissõna on ka väga glamuurne--- (eliisabet) arden

Meelike ütles ...

Ma lõpuks tegin. Lapsega kodus ja hakkas see õues ilutsev võililleaas ikka väga kripeldama. Andsin lapse mehele kussutada ja noppisin ise võililli. Muidu tegin enam-vähem sinu skeemi järgi, aga konsistents tundus liiga vedel ja keetsin teisel päeval veel paar tundi otsa. Oluliselt paremaks ei saanud. Maitse super, ja valades sai ikka aru ka, et siirup on. Aitäh retsepti eest!

Silja ütles ...

mul ka kripeldas meie võililleaas sel aastal... aga kuna ei kasutanud seda võilillemett eriti, siis ei hakanud ette võtma.. alguses ei raatsinud ja siis olin juba unustanud... järgmisel aastal ehk kui väiksem laps pole enam "kleepekas", siis võtame perega ette :) kusjuures üks purk on siiamaani veel kapis... ehk siis 2 aastat hiljem on võilillemesi selliseks tumedaks purgis läinud... ei julgegi puutuda :).. aga äkki on hea?!

Anonüümne ütles ...

Arvan, et nii pikka keetmisaega küll vaja pole. Lisasin sidrunit, värsket melissi, basiilikut, piparmünti tunde järgi. Lisan alati sortsukese toorsalatite valmistamisel, meie perele meeldib.

Silja ütles ...

Anonüümne - väga põnev mõte nende lisandite ja salatile panemise osas! Ei tea kui pikalt ainult siis keetma peaks? on ju vaja, et saaks kokkuvõttes ikkagi siirupi... Ei mäleta, mis aja pealt ta sellise paksuse oli saavutanud, et enam paksemaks ei läinud...

Anonüümne ütles ...

Väga hea retsept tundub, ühel aastal tegin suvaliselt ja lõpuks marineerisin kana sellega, väga hea sai, natuke balsamicot ka juurde ja sobib hästi, kui muuks enam tarvitada taha