24. apr 2009

Peedikeeks


Peeditort maitses hea. Ja kuna külmkapis oli liigse agaruse tõttu tükeldatud peeti ootamas ja õe sünnipäev käes, katsetasin A.Kangi peedikeeksi ("Kelmikad keeksid"). Sarapuupähklite/Kreeka pähklite asemel panin taignasse tükeldatud mandleid, soolapähkleid ja päevalilleseemneid. Küpsetuspulber oli ka ootamatult otsa saanud, asendasin 1 tl söögisoodaga. Munavalge sisse lisasin suhkrut (et oleks tugevam vaht).
Keeks maitses hästi. Sobib hästi tee kõrvale. Pole väga magus aga tehes magusama glasuuri, sobib hästi magustoiduks.

vaja läks:
200 g toorest riivitud peeti (peenikese riiviga)
2 dl õli
250 g fariinisuhkrut
3 muna
0,5 dl piima
100 g meelepäraseid/olemasolevaid pähklilisi :)
3 dl jahu
1 tl söögisoodat (2 tl küpsetuspulbrit)
0,5 tl kaneeli
2 tl suhkrut

Võita keeksivorm, puista üle riivsaiaga.
Sega õli ja fariinsuhkur, lisa peet, munakollased, piim, pähklid, jahu-sooda-kaneelisegu.
Vahusta munavalged, lõpupoole lisa suhkur ja vahusta edasi tugevaks vahuks. Lisa vaht õrnalt segades taignasse.
Küpseta 175-kraadises ahjus kuni keeksi torgatud puutikk jääb taignata (umbes 35-45 minutit).
Lase keeksil 15 minutit jahtuda, kummuta restile.

Keeksi kaunistasin: Riivisin natuke peeti, pigistasin mahla sõrmede vahel välja (~1 tl). Segasin kiirelt läbi toorjuustu (~pool karpi Tere maitsestamata toorjuustu), paar supilusikatäit rõõska koort (35%) ja maitse järgi tuhksuhkrut. Seejärel lisasin peedimahla, segasin ühtlaseks.
Tõstsin lusikaga kohe keeksile.
Peale niristasin ka veel sulatatud šokolaadi (Bitter) ning lisasin hõbedasi šokolaadinööpe.

Keeks oli ka veel järgmise päeva õhtul mõnus ja mahlane (siis sai otsa). Ainult päevalilleseemned olid peedimahla tõttu roheliseks värvunud :)

Kommentaare ei ole: