12. apr 2009

Pasha vol.1



Kuigi arvasin, et siiski sel aastal veel pashat ei tee, läks teisiti. Esimene valmis vaikseks laupäevaks maal, teine ülestõusmispühaks.
Siin kirjutan esimeses pashast, mis polnud minu algatusel tehtud.

Äi oli näinud "Terevisiooni" saates pasha tegemist ja sai sellest innustust. Vajalikud asjad said külmkappi varutud. Aga kuna pasha tegemine toimus paralleelselt õllepudeli tühjendamisega, siis tegemise vaeva said enda peale ta kaks miniat. No mina siis üks neist. Paraku oli retsept televiisorist ka üsna lünklikult maha kirjutatud. Tänu nami-nami pasha-teemalisele kooskokkamisele, sain endale selgemaks teha kuidas lüngad täita võiks!

Kokku oli osa aineid juba segatud, siis kutsuti abiväge. Retsept põhimõtteliselt see. Aga kogused läksid üsna suvaliselt (peale kohupiima ja munade), sest äi "suhtus loominguliselt".

Mina pelgasin kuumutamise osa. Ei teadnud täpselt mis selle käigus juhtuma peab. Äi ütes, et "kuuse-poiss" (Priit Kuusk) hoidis näppu sees... Sellest teadmisest katsusin siis ka ise kuumutamisel lähtuda :)

Ja kuna ma polnud varem ka ühtegi pashat söönud, siis ei teadnud milline lõpp-tulemus peaks olema.
Aga see, mis välja tuli, maitses väga hästi! Marmelaad seal sees oli ilus! Hiljem lugesin nami-nami foorumist, et kuumutatud pashaga on oht see liigselt nõrutada. Vat ei teagi, kas oli piisavalt nõrgunud või liiga palju. Äkki oleks pidanud kreemisem olema?!
Tore üllatus oli see, et pealtpoolt ei aimagi kui ilus sisu sel magustoidul on!

Igatahes sellest kaootilisest kogemusest võtsin julguse kokku teha ka pühapäevaks pasha.
Kopeerin siia ka ETV kodulehelt retsepti (Ega seegi väga selge pole. Suhkru lisamise osa...) aga äkki läheb tulevikus vaja.
Lihavõttepasha
1kg head kohupiima
3-4 munarebu
1½–2 kohvitassi suhkrut
100–200 g võid
100 hapukoort
100 g vahukoort
100 g rosinaid
50–100 g marmelaadi
50 g mandleid
sidrunit (kasutasime pool sidrunist ja selle mahlast)
, soola, vanilliini,
sukaati (asendasime apelsinikoorega).
kaunistuseks beseeküpsised (üle jäänud munavalgest - 3 munavalget, 175 g suhkrut) ja mandlid.

Kohupiim (vastavalt vajadusele suru läbi sõela) ja munarebud vahusta suhkruga.Kuumuta kohupiim kuumaveevannis koos vahustatud munarebudega, lisa suhkur, hapukoor, leotatud rosinad, puhastatud ja tükeldatud mandlid, sidrunikoor ja sidrunimahl, tükeldatud marmelaad, maitseained. Kuumuta 70-80 °C juures, jahuta. Jahtunult lisa juurde vahustatud või ja vahustatud vahukoor. Vastavasse vormi või sõelale aseta marl, kuhu pane nõrguma pasha. Seisab järgmise päevani.

Kommentaare ei ole: