2. dets 2008

piparkoogimeenutus

eelmise aasta jõulumeeleolus ostsime H-ga Angeelika Kangi "Väike piparkoogiraamat". olin siis väga rase :) ehk kodus oli palju aega. tahtsin teha ise piparkoogitaigent. arvasin et see on midagi eriti keerulist. vähemalt selline aura oli küll seda taigent puudutavate juttude ümber. kui taigen oli valmis ja tuttavad/sugulased sellest tehtud piparkooke sõid ning imestasid isetehtud taigna üle, tundsin end natuke kangelasena :) sel aastal oli aga väga loomulik, et teen ise taigna. muud kookide ja küpsiste jms taignad ju teen. miks see piparkoogitegemine siis teistmoodi peaks olema?!?!

tegin mitu retsepti eelpool mainitud raamatust läbi. pildijäädvustus on valgetest piparkookidest ja vanaema meepiparkookidest.

nagu raamatuski sissejuhatuseks kirjutab, siis pole esimestel "päris piparkookidega" palju ühist. rohkem muretaigen... aga et piparkoogimaitse annab peale raputatud suhkru-kaneelisegu. seda viimast ma ei teinud.. ehk tulid sellised jõuluteemalised küpsised.


vaja läks:
100 võid
2 dl suhkrut
1 muna
4 dl jahu
0,25 tl soodat

glasuuri (250 g tuhksuhkrut ja 1 vahustatudmunavalge segada)
hõbedasi šokolaadikuule

vahusta toasoe või ja suhkur. lisa pidevalt kloppides una. sega jahu ja sooda ning lisa võivahule. sega kiirelt ühtlaseks taignaks. rulli jahusel laual õhukeseks ja vormi piparkoogid. aseta küpsetuspaberig kaetud ahjuplaadile. küpseta 200-kraadises ahjus 8 minutit.

mitmekordselt taigent kokku mätsida ei saanud... muutus jahu tõttu laual üsna rabedaks.

kaunistasin siis glasuuri ja hõbedaste šokolaadikuulidega (mille leidmine kaubandusest oli üsna paras katsumus. aitäh Kupsile, kes kell 8 hommikul - veel ööunne mitte suikununa- Kaupmehe ukse taha neid varuma läks)

vanaema meepiparkookide tarvis... need piparkoogid olid sellised mõnusad pehmed mul. H uhmerdas nelki :) päris suur töö oli see!


vaja läks:
1,5 dl vedelat mett
2 dl fariinisuhkrut
2 tl jahvatatud kaneeli
2 tl jahvatatud kardemoni
2 tl jahvatatud nelki
250 g võid
2 muna
3 tl soodat
1 dl jahvatatud mandleid
7 dl jahu

kuumuta kastrulis mesi, fariinisuhkur ja maitseained keemiseni. tõsta tulelt ja lisa või. kui või on sulanud, klopi ükshaaval hulka munad. sega soda, jahvatatud mandlid ja jahu. lisa ülejäänud massi hulka ja sega ühtlaseks. mida kauem taigen segada, seda muredamad piparkoogid saab. keera taigen kilesse ja hoia järgmise päevani külmkapis. rulli kergelt jahusel laual õhukeseks, vormi piparkoogid. küpseta 180-kraadises ahjus 5 minutit.

Kommentaare ei ole: