28. dets 2008

pehme piparkoogi tort


enne jõulupühade algust on me suguvõsas (mitte eriti suures :p) juba mitu aastat toimunud tore kokkusaamisõhtu. ka sel aastal. mina sain teha magusat! tordi tegemiseks sain idee jällegi raamatust "Väike piparkoogiraamat". tegin pehme piparkoogi. aga kahekihilise ja seega topelt kogustega (kokku sai 35 tükki). allpool on kirjas ühe koguse ained.

või asemel kasutasin soolast margariini. rasvaine ja vürtside segu maitse oli ehmatav. nagu vastik soolane ja vänge. hea, et seda hävitama ei kukkunud! sest teiste koostisainetega segatult on maitse hää! põhja sisse tahtsin panna ka hakitud kreeka pähkleid... aga see meenus siis kui põhjad juba jahtusid. kaunistasin siis nendega.

vaja läks:

100 g võid (või margariini)
2 tl jahvatatud kaneeli
1,5tl jahvatatud nelki
1,5tl jahvatatud ingverit
1,5 tl jahvatatud kardemoni
2 muna
2,5 dl suhkrut
250 g hapukoort
3,5 dl jahu
1 tl soodat
kate:
200 g valget šokolaadi
200 g maitsestamata toorjuustu
1 apelsini koor
sulata kastrulis või. lisa maitseained ja lase korraks keema tõusta. vahusta munad ja suhkur heledaks vahuks. jahuta võisegu ja vala pidevalt kloppides munavahu hulka. lisa ka hapukoor ja soodaga segatud jahu. sega taigen ühtlaseks ja vala küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. küpseta 200-kraadises ahjus 20 min.

katte valmistamiseks sulata tükeldatud šokolaad kuumaveevannis. lisa toorjuustule šokolaad ja riivitud apelsinikoor ning sega kiiresti ühtlaseks. määri segu jahtunud koogipõhjale (ja koogi peale). kaunista apelsinikoore ribadega või kreekapähklitega vms.
maitses nagu piprkook (kuigi siirupit sees pole) aga pehme. :)
nami-nami kooskokkamises ka palju jõulutordimaitset.

Kommentaare ei ole: