28. dets 2008

jõululaupäev



2007. a septembri Oma Maitses ilmus Punapeeditordi retsept. siis tehes, tundus see olevat väga jõulune. selle aasta jõuluõhtuks tegin just selle tordi! avastasin, et sama retsept on ka "100 kooki 3" raamatus sees.


vaja läks:
(aega kulub: 20min+küpsetamiseks 45min)
taigen:
150g toorest punapeeti (üks väikem peet)
2 dl õli
250g fariinisuhkrut
3 muna
0,5dl piima
100g sarapuupähkleid (röstitud, hakitud- tampisin haamriga kilekotis katki:))
3 dl jahu
2 tl küpsetuspulbrit
0,5 tl kaneeli
0,5 tl ingveripulbrit

kate:
100g pehmet võid
120g tuhksuhkrut
1 tl vanillisuhkrut
400 kohupiimapastat
250g mascarponet (kasutasin eelmisel aastal olude sunnil isegi Merevaigu toorjuustu.. ka sellega on maitsev!)
0,5 sidruni mahl
2 tl peedivedelikku (mina panin isegi rohkem, et intensiivsemat värvi saada)

1. riivi kooritud peedid peene riiviga. tõsta 1 tl riivitud peeti väiksemasse kaussi ja vala peale 2 tl keevat vett (sellest saab kohupiimakattele värv)

2. pane kaussi õli ja fariinisuhkur, sega juurde riivitud peet, munakollased, piim, sarapuupähklid ning jahu, mis on segatud küpsetuspulbri, kaneeli, ingveriga. lõpuks pane õrnalt hulka vahustatud munavalged.

3. vooderda (lahtikäiva) koogivormi põhi ja servad küpsetuspaberiga ja pintselda õliga. vala taigen vormi. küpseta 175-kraadises ahjus 45minutit. jahuta põhi ja lõika pikisuunas pooleks.

4. katte valmistamiseks vahusta toasoe või ja tuhksuhkur. lisa vanillisuhkur, kohupiimapasta, mascarpone. kõige lõpuks sega hulka sidrunimahl ja nõrutatud peedivedelik. määri kolmandik kreemist põhjale ja tõsta teine põhi peale ning suru kergelt kokku. kata kook pealt ja külgedelt ülejäänud kreemiga.

hoia serverimiseni külmkapis. soovitavalt 3 tundi kuni üleöö, et maitsed jõuaksid ühtlustuda. peale kaunistuseks võib kollast sidrunikoort riivida.


mina kaunistasin martsipanist tehtud jõulutähtedega. kujundite väljalõikamiseks kasutasin piparkoogivorme (täht ja kalake :)
nami-namis ka jõulutortide teemaline kooskokkamine.

2 kommentaari:

Pille ütles ...

See on nii armsalt roosa tort - ja need kaunistused on Sul lahedad. Ma pole nii palju vaeva veel viitsinud näha, aga ilmselgelt võiks :)

Kardemon ütles ...

aitäh, Pille!
aga tegelikult polnudki väga vaev, sest värvilisest martsipanist vormiga sai üsna lihtsalt kujundid tehtud. oleks ise martsipani värviliseks teinud ja käsitsi lõiganud, siis vast oleks suurem vaev olnud.