28. aug 2008

vahvlid

Mammaga on saanud palju vahvleid koos teha. ilmselt polnudki ma varem üksinda ta retsepti järgi taigent teinud ega küpsetanud. põhimõtteliselt sain hakkama :D

retsepti olin üles kirjutanud siis ta kokaraamatusse, millest on juttu ka siin.
vaffleid ;) läks vaja jäätisega söömiseks. vahelduseks lihtsalt kausist söömisele....

vaja läks:
100 g suhkrut
~5 dl piima
2 muna
300 g jahu
200 g margariini
(1 tl kardemoni)

õli vahvliraudade pintseldamiseks

vahusta munavalge. teises kausis lüüa vahtu munakollased, suhkur ja margariin. lisa jahu ja piim. (ja kui meeldib kardemon, siis ka seda) kui taigen tundub liiga paks, lisa piima. lõpuks lisa ka vahustatud munavalge õrnalt segades.

lase vahvliküpsetajal kuumaks minna, pintselda mõlemat poolt õliga. pane küpsetajale ~2 spl taigent ja aja laiali (Mammaga vene aparaati kasutades läks taigen ise laiali... sellel olid suuremad vahed ruutudel... võibolla tegin ikkagi liiga paksu taigna.. aga selle vedeldamisega ei tahtnud riskima hakata... ma polnud rohkemateks ebaõnnestumisteks enam valmis).

kui vahvel oli pruun, võtsin küpsetajalt ja asetasin kausile ning siis KIIRESTI teise kausi peale, mis vajutas vahvli kausikeseks. samal ajal kui kauss raskust vajutas, panin uue vahvli küpsema. seejärel tõstsin valmis vahvli restile lõplikult jahtuma.

kasutasin kausse ka teistpidi - sügaval alla ja madalam peale. jäi kõrgema servaga kausike!
kunagi tulin omastarust väga geniaalse mõtte peale sel viisil vahvleid vormida... aga tundub, et see oli jalgratta leiutamine.. sest ka tuillesid vormitakse nii (jah, sain sellise asja olemasolust teada hiljuti) ja "Jäised ahvatlused" raamatus on õpetus ka suhkrust pitskorvikeste tegemiseks, mis saavad lõpliku kuju just kummuli klaasil jahtudes....







3 kommentaari:

Harps ütles ...

Vahvlist kausiga on selline asi, et lõpuks jääb ainult lusikas pihku ja hajameelsena telekat vaadates hakkad pärast kaussi otsima.....

KARDEMON ütles ...

:p

Elina ütles ...

vahvlist kauss on väga hea mõte. panen kõrva taha.