1. aug 2008

kirsssidega...


maal on sel aastal kirsipuu lookas. ja nii palju kui Ula lubas, ronisingi puu otsas et marju korjata. teadsin, et tahaks midagi head kirssidest. niisama tunduvad need marjad mulle hapud. ilmselt magusate murelitega olen end ära hellitanud varemalt. maal olevatest ainetest sai teha kirsivormi. linna võtsin samuti palju marju kaasa... väike pettumus oli aga retsepte uurima hakates, sest midagi tõeliselt isuäratavat-põnevat silma ei hakanudki.... valdavalt kas kompotikirssidega või kohupiimaga või mandliga erinevad variatsioonid.


seega tegin 4 erinevat kirsimagusat. aga parima kirsiasja otsingud jätkuvad. senini lemmik on kompotikirssidest tort, mida varem kunagi tegin. tordivarianti tegin ka väikestes korvikestes.(põhjaks muretaigen, vahele panin vist vanillikreemi vms, peale kirsid ja torditarretis)

viimastel päevadel tehtud kirsiasjad aga siin:

prantsuse kirsivorm e. clafoutis

täpselt samuti tegin nagu nami-namis üleval on. no vanillilist midagi ainult maal polnud.. koguaeg unustan seda kaasa võtta.... pilti tegin seetõttu, et nii toredasti oli kerkinud... loomulikult vajus mõne aja pärast aga alla :)
maitses... voodis pikutadeski tulid selle järgi neelud ja sättisin end kööki veel üht tükikest võtma.

kirsi-šokolaadi muffinid

taigna segasin kokku nagu ka eelmiste muffinite puhul. täidiseks panin siis kirsse ning Karl Fazeri Thin Maya šokolaadi tükke. viimaseid oleks võinud rohkemgi panna... oleks suurem efekt tulnud :)
pealt kaunistasin sulašokolaadiga - vesivannis sulatasin mõrušokolaadi (enam mitte tšilliga), lisasin 1 spl toiduõli ning torkasin muffinite otsad kordamööda sinna sisse.. no ja peale asetasin kirsse.
muffnid on ikka hääd :)

kirsi-kohupiima kook
retsept jällegi täpselt nami-namist. mandleid küll ei jahvatanud vaid panin mandlilaastud. mumeelest võiks kohupiima rohkem olla ja põhja vähem.


purukattega kirsikook
retsept raamatust "100 kooki 3" (ostsin selle kingituseks... aga ei raatsinud ära anda :p) samuti oleks põhi võinud väiksem olla... aga kasutasin ka 24 cm läbimõõduga vormi asemel 20 cm-st. ja veel - kui oleks olnud vähem taigent mu vormi jaoks (või siis suurem vorm) poleks pidanud nii kaua ahjus olema vast... äkki oleks ka mõnusam olnud. seda kooki tahaks veel proovida. tundus kõige mõnusam. sain ka uue põhjategemise viisi... olin juba lihtsalt muretaignast väsinud:)

vaja läks:

põhi:
2 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,5 dl suhkrut
1 muna
4 sl piima
85 g võid (sulatatud!)
vahele ja peale:
350 g värskeid või külmutatud kirsse
tuhksuhkrut (ma seda pärast enam peale ei raputanud.. lihtsalt puru ka ilus)
purukate:
3 sl nisujahu
0,25 tl kaneeli
3 sl suhkrut
30 g võid
määri vorm võiga.
mõõda kaussi jahu, suhkur, küpsetuspulber ja sega omavahel. tee keskele süvend, kuhu löö muna, vala piim ja sulavõi. sega ühtlaseks taignaks ja kalla see vormi.
eemalda kirssidelt kivid, laota taignale.
sega kokku purukate ja pudenda (sellist sõna kasutatakse raamatus.. polnud aimugi et selline olemas on :) koogile.
küpseta 175-kraadises ahjus 30-40 minutit. kook on valmis kui tikuga katsudes jääb see kuivaks.
lase kook jahtuda (ja sõelu peale tuhksuhkur).

1 kommentaar:

Ragne ütles ...

Ma olen täielik purukookide fänn ning Sinu purukattega kirsikook näeb niii kutsuv välja.

Ps. Kusjuures, minul tihti nii, et ostan mingi kokaraamatu kingiks, aga paari päeva pärast otsustan selle siiski endale kinkida:D See vist küpsetajate viga;)