14. aug 2008

jäätisemeenutused

vahepeal on jäätisemasin tööd ka ikka teinud. nüüd viimasel ajal aga kuidagi harvemini - mida oligi arvata. esimene suurem tuhin sai mööda?! arvan et suur osa on ka selles, et marjad on vahepeal valmis saanud, niiet jäätisetegu on asendunud koogitegemisega.

täna läks masin aga jälle tööle. valmis sai esimene sorbett. arbuusisorbett, Angeelika Kangi raamatust "Jäised ahvatlused". kuigi ilmad pole enam just jäätist sööma kutsuvad.... seda süües ei mõelnud ma siis kuumale suvepäevale vaid kuumale saunale... ja kui mõnus oleks seda leilide vahele ampsata.... mmmmm...... kunagi kui on võimalik jälle tunde saunas veeta -ehk siis kui ka Ulast on saanud saunasõber - mida ma SÜDAMEST loodan ;) - arvan et teen mõne(d) sorbeti(d)... kuigi see sulas üsna kiirsti... mis siis veel sauna eesruumis.... aga jahedal terrassil sumedal suveõhtul... miks mitte, eks :)

tegin peaaegu täpselt raamatus olnud retsepti ja juhiste järgi (kui välja arvata see, et kasutasin ´madala karbi-sügavkülma´ tehnika asemel jäätisemasinat ning arbuusi oli kah tsipa vähem ning köögikombaini asemel kasutasin saumikserit :)... aga sedasi siis:

vaja läks:
3 sl suhkrut
3 sl vett
1 kg arbuusi puhastatud viljaliha
2 sl pressitud laimimahla
1 sl kirsilikööri

pane suhkur ja vesi väikesesse kastrulisse ja kuumuta keemiseni. keeda 5 minutit, kuni segu muutub siirupiks. tõsta tulelt ja jahuta (panin külma vee sisse kastruli). lõika arbuusilt koor ja eemalda seemned. lõika viljaliha kuubikuteks ja purusta köögikombainis (tegin seda siis saumikseriga). lisa siirup, laimimahl (panin seda ka rohkem....) ja liköör. vala segu madalasse karpi ja külmuta vähemalt 3 tundi. kraabi segu kahvli või lusikaga pokaalidesse ja serveeri.
ma panin siis masinasse ja lasin seal külmas tiirelda. enne sööma hakkamist seisis sorbett veel ka sügavkülmas.
kirsimaik oli mõnus. kuna tegemist oli likööriga, siis väga palju ampse ei tahtnud võtta. Ula oleks sellest siis oma saanud. kuigi see kogus polnud ju suur. aga ikkagi! äkki kirsisiirupit kasutades saaks samasuguse? suhkrut ehk vähem vms... ei teagi kui magus on kirsisiirup..... peab uurima :)

vahepealsed jäätised aga:


ristsete boolist allesjäänud marjadega jäätis - boolijäätis. valmistamisviis nagu ka maasikajäätise puhul. sõime koos hapupiima-koogiga (hapupiim+muna+juubeli tordipulber... väga hea kook oli. isegi paadunud hapupiimavihkaja sõi mitu tükki).... serveerimine inspireeritud Boheemis söödud jäätisest ja koogist :D


vietnami kohvijäätis.... (nami-namist) minus vaimustust ei tekitanud. aga H-le meeldis küll. ta töökaaslastele ka. varem proovisin ka seda teha (jutt lingitud teksti allosas)aga kuna tekstuur oli kõike muud kui jäätis, sai sellest tarretis...




aprikoosijäätis... tegin vist kah täpselt nii nagu nami-namis. mandliessentsi aga polnud... niiet tuli ilmselt sellise lihtsama maitsega... aga maitsev. nagu kuivatatud aprikoos aga külm :) äkki saakski teha seda ka kuivatatud aprikoosidest?!?!?! sõin kondenspiimaga :p

2 kommentaari:

Pille ütles ...

Oi, mulle see vietnami kohvijäätis niiiiiiii meeldib :) Aga maitse üle ei vaielda.
Arbuusisorbeed olen varem teinud, meeldis ka väga (aga veidi teine retsept oli mul).
Muljeta siis nami-namis ka jälle, eksole :)

KARDEMON ütles ...

ilmselt see kohvijäätis mu lemmikuks ei saanud seetõttu, et pole ka muidu kohvisõber...

:)