2. juuli 2008

kartuli mitu palet

teatud põhjustel oli külmkapis palju kooritud kartuleid. päevamenüü koosnes siis neist :)

hommikut alustasin kartulipüree tegemisega Tiburaatšale ;)

lõunasöögiks praadisin kartuleid. niiiii ammu polnud sellist asja söönud!!! kunagi ajakirjast Pere&Kodu sain nipi, et kartulitele praadimisel lisada ka seesamiseemneid või köömneid. tänuväärne idee :D kuna viimaseid väga ei armasta, siis neid kodus ei leidu... samas praekartulite peal on need väga maitsvad (vastupidiselt hapukapsastele ja marineeritud peedile :p).


praekartul seesamiseemnete ja meega



vaja läks: (ühele)
3 kooritud kartulit
seesamiseemneid
soola
1 tl vedelat mett
oliiviõli

kuumutasin pannil õli..kartulid viilutasin ja panin pannile, lisasin soola (üllatus-üllatus see töökäik, kas pole :D). kui kartulid olid juba enam-vähem valmis, lisasin seesamiseemned, praadisin natuke veel ning viimasena lisasin mee. segasin veelkord nii kaua, et mesi oleks sulanud.

mulle meeldib kui kartulid pole täiesti pehmed - natuke krõmpsuvad aga samas mitte ka toored :) täiesti pehmete kartulitega, kujutan ette, pole ka mesi ja seesamiseemned nii head!?!



õhtusöögiks sai kartuli-tangu puder (mulgipuder)


retsept raamatust "50 hääd eesti retsepti"

vaja läheb: (kirjutan siia kogused, mis raamatus... enda kogused olid umbes)

2 kg kartuleid

200 g kruupe

2 sibulat

100 g võid

soola

(kokaraamatus on veel lisaks ka 250 g seapekki, mis tuleb siis kuubikuteks lõigata ning pudru kõrvale ampsata.. tekkiva praerasvaga soovitatakse veel üle valada... )

kartulid tuleb pooleks lõigata, panna keema (kuuma veega) soolaga vette. keeta poolpehmeks, lisada pestud kruubid ning jätkata keetmist. SEGADA EI TOHI! (see sobib mulle täiesti... käisin siis segamise asemel kruubilõhna nuusutamas)

kui eelnevad on pehmeks keenud, lisada tükeldatud ja võis praetud sibulad ning siis puder segamini kloppida. tükid võivad sisse jääda.

kuna meil polnud seapekki ega isegi peekonit vms, siis tegin hapukoorekastme:

~200 g hapukoort (võib ka rohkem... oleneb palju vaja :)

2 spl võid

soola

või kastrulis sulatada, lisada hapukoor ja sool ning segada.

ma pole kindel kas see oli just kõige mitmekülgsem söök täna... aga.... :)

Kommentaare ei ole: