24. juuni 2008

mulgi korbid kohupiimaga

ajastus korpe teha on juhuslik. korbid pidavat olema jaanipäevaroog. samal ajal on aga ka ühe korbifänni sünnipäev ning kuna muid ideid kingituse osas polnud, otsustasin teha talle korvitäie korpe. sünnipäevalaps oli väga õnnelik! :)
retsepti võtsin raamatust "Eesti rahvusköök".
vaja läks:
pärmitaigna tegemiseks:
2,5 dl piima
30 g pärmi
6-7 dl nisujahu
1 muna
0,5 tl soola
1-2 sl suhkrut
100 g võid
kohupiimatäidiseks:
400 g kohupiima
50 g võid
1-2 muna
suhkrut
soola
tegin topeltkoguse :D
pärmi segasin suhkruga kuni vedeldus. lisasin juurde piima ning maitseained, või ja siis jahu. segasin niikaua kuni lusikaga jaksasin ning siis sõtkusin jahu kuni käte küljest lahti tuli kogu mass. panin sooja kohta rätiku alla kerkima - elektriradika ette pingile ;) umbes 30 minutit.
täidise jaoks segasin kõik ained omavahel. (tahtsin teha kollaste maamunadega aga O'ma tegi hommikul kogemata neist omletti, niiet käiku läksid "tavalised")
kui taigen oli kerginud, vormisin kuklid. O'ma õpetas kuidas saab ilusad ümmargused - võta taigen, pane lauale natuke jahu, suru peopesas hoides taigent vastu lauda ning tee ringjaid liigutusi samal ajal (kuni kuklikuju valmis). igatahes käelihastele mõjub see positiivselt!!!
vormitud pallid asetasin ahjuplaadile - niikauaks kuni ahi soojenes ja ülejäänud kukleid vormisin - kerkima. siis vajutasin võimalikult suure tassi põhjaga kuklile süvendi ning mõne aja pärast vormisin seda süvendit veelgi ilusamaks (auk tahtis esialgu ikka väiksemaks tagasi vajuda). ning siis täitsin süvendid kohupiimaga ning pintseldasin korbid munaga (õigemini kandsin teelusikaga munasegu peale, kuna pintsli olin linna unustanud... korbitegu leidis aset maal mõnusas jahedas köögis).
220-kraadises ahjus küpsesid korbid ilusaks umbes 12 minutiga.

jaanitulele tegin aga kaasa kringli. ehk siis tegin järjekordse katse head kringlit küpsetada. seekord vist õnnestuski :D esimesteks maiustajateks olid lapsed, kes väljendavad oma pahameelt julgelt... kuna nad aga negatiivseid emotsioone hambaid kringlisse lüües ei näidanud, oli süda rahul. järelikult ei jäänud kringel seest taignaseks - minu suurim hirm :D
valmistasin selle nagu eelmisegi, ainukese vahega, et šokolaaditäidise sisse lisasin ka veel hapukoort (umbes 3 spl).
niiet saavutasin selle, mida soovisin.. arvatavasti teen edaspidi ikkagi pidusaiu. lihtsam pannile asetada ning hea murda. vbolla teen katsetuse aga ka veel kohupiimaga või mõne muu mõnusa magusaga :)




1 kommentaar:

Pille ütles ...

Oi, mul tuli nüüd suur kohupiimakorbi nälg peale :) Pole mitu aastat teinud, aga Edinburghis hiilgasin nendega üsna tihti :)